פלאגינים אפקטים וסינטיסייזרים

פלאגינים ואפקטים של Slate Digital

מה זה פלאגין?

 

פלאגין (Plug-in) הוא רכיב חומרתי וירטואלי שמשמש כתוסף בתוכנת העבודה DAW.

פורמט התוסף הנפוץ ביותר הוא VST (Virtual Studio Technology). הומצא על ידי שטיינברג, הידוע בתוכנת Cubase. כפי שהשם מרמז וירטואלי, בעצם זה גרסה דיגיטלית של מעבדי חומרה.

הפלאגינים מתחלקים בדרך כלל לשתי קבוצות עיקריות:

  •  מעבדי צליל ואפקטים (FX).
  • מכשירים וירטואליים/סינטיסייזרים (

    Synthesizer

    ,VST). 

למה משמש הפלאגין, מה עושים איתו?

 

הפלאגינים השונים מדמים לעיתים קרובות חומרה אמיתית כמו רכיבי EQ, מדחסים, רוורב דיליי וכו '. ניתן להשתמש בהם באותו אופן כמו עמיתיהם לחומרה האנלוגית ולעתים קרובות המכשירים הדיגיטליים מציעים גמישות רבה עוד יותר בשל אופי התוכנה. מכשירים וירטואליים הם לרוב כלים מבוססי תוכנה שניתן להפעיל בתוך ה- DAW והם משמשים אותנו בשלבי ההפקה מיקס והמאסטרינג.

נוכל לסנתז צלילי כלי נגינה מציאותיים כמו תופים, פסנתר, צלילים אלקטרוניים, בסים ועוד. כלים אלא מעניקים למוזיקאים דרך נוספת וחדשנית ליצירה ועריכת סאונד שבדרך כלל לא הייתה להם גישה בעבר בגלל מגבלות תקציב או שטח באולפן.

מכשירים אנלוגיים או דיגיטליים?

 

עם התקדמות הטכנולוגיה והאפשרויות הקיימות – אין צורך בציוד אנלוגי יקר, לרוב יהיה עדיף לקנות פלאגינים איכותיים שמדמים מכשירים אנלוגיים ומאפשרים לנו מגוון רחב של אפשרויות שלא בהכרח מתאפשר במכשירים אנלוגיים. 

ההבדל בסאונד בין מכשיר אנלוגי לתוסף חומרתי הוא מזערי עד כאפסי, הכול תלוי ביכולות ובמיומנות של המשתמש שעומד מאחורי זה.

אפקטים של VST לעומת סינתיסייזרים

תוספי VST מופיעים בשני אופנים: אפקטים ומעבדי סאונד ומכשירים שיוצרים צלילים (סינתיסייזרים).

אפקט VST- משמש לעיבוד אותות שמע. אפקטים רבים של VST מדמים מכשירים אנלוגיים נפוצים הנמצאים באולפנים ותיקים, כגון: ריוורב, דיליי, אקולייזר וקומפרסור.

בעזרת אפקטים אלו ניתן לבצע מניפולציות שונות על סאונד וערוץ בודדב-Insert או שנבצע שליחה של האפקט לערוץ המיועד.

דוגמה לפלאגין של חברת UAD שמדמה מכשיר אנלוגי קלאסי מסוג Pultec.

UAD פלאגין

 

לעומת זאת, קיים גם VST מייצרי צליל. הם נקראים סינתיסייזרים. רוב מכשירי VST יוצרים צלילים מאפס המצויים לעתים קרובות במוזיקה אלקטרונית. קיימים גם סוגים שונים של סינט שמחכים צלילים כגון גיטרה,פסנתר,כלי נשיפה וכו'.

אחד הסינטיסייזרים הדיגיטליים המומלצים והנפוצים ביותר שיצאו בשנים האחרונות ומאפשר מגוון רחב של אפשרויות גם למתחילים וגם למתקדמים הוא ה- Serum.

Serum VST

הסרום הוא סינט Wavetable שכולל בתוכו שני אוסילטורים, Sub וNoize ומאפשר אין סוף של אפשרויות ומשחקים שונים ומגניבים. הוא כולל פילטרים יחודיים וממשק LFO נוח וידידותי למשתמש.

ממליץ בחום לנסות את ה-Serum, אין ספק שזה אחד הסינטים הפופולריים ביותר כיום בזאנר האלקטרוני.

יותר פלאגינים = מפיק טוב יותר ?

אוסף של פלאגינים

הרבה מפיקי מוסיקה מתחילים חושבים שרכישת פלאגינים חדשים תהפוך אותם למפיקים טובים יותר אך בפועל זוהי טעות!

אם המוסיקה לא נשמעת טוב. זה בגלל שהכישורים שלך לא מספיק טובים, רכישת פלאגין חדש לא יפתור את הבעיה. לפני שאתה רוכש תוספים חדשים, ודא שהמיומנויות שלך במעבדים אלו בשליטה מלאה! רק אז תוכל לחפש תוספים חדשים. לפני זה עדיף שתלמד ותכיר היטב מושגים בסאונד ואת הפלאגינים המובנים שקיימים אצלך. זה יתן לך הרבה וישפר את היכולות האישיות.

תזכרו, מפיק טוב יכול ליצור מוזיקה טובה עם תוספים בינוניים, מפיק מוסיקה בינוני מייצר מוזיקה בינונית עם התוספים הטובים ביותר.

ברוב המקרים הפלאגינים המובנים בDAW יכולים לספק לנו את התוצאה שנרצה להגיע אליה ובצורה מדוייקת ואיכותית. מה שכן, נהיה חייבים ללמוד מתי להשתמש בהם ואיך.

חברות פופולריות שמייצרות פלאגינים איכותיים:

יש היום מאות חברות שמציעות פלאגינים שונים ובקלות אפשר ללכת לאיבוד בדרך..

אספתי לכם כמה חברות מומלצות ביותר בתחום. (מוזמנים לבדוק אותי)

באופן אישי אמליץ על באנדל של חברת FabFilter. העיצוב מרשים, הממשק ידידותי ונוח למתחילים, הסאונד "טבעי" ויש המון אפשרויות וטכניקות מתקדמות. 

כל פלאגין חדש שנרכוש מצורף אליו חוברת שנקראת- Manual, מין ספרון כזה של הוראות שימוש שכדאי מאוד לעבור עליו כדי להבין איך התוסף למעשה מתנהג.

לאלו שרוצים להישאר מעודכנים, יש את אתר פלאגין בוטיק שדואג לעדכן אותנו בכלים חדשים ומרעננים.

סיכום:

אין צורך בכמויות של פלאגינים, זה סתם יעמיס על המחשב ועלול ליצור תקיעות בתוכנה. מה שכן, עדיף לכם לעבוד עם הפלאגינים המובנים וללמוד אותם כמה שיותר כדי שתוכלו להפיק את המקסימום מאותו מכשיר. רק לאחר שתתמקצעו היטב ותרגישו "ביטחון" תרחיבו את האוסף הקיים.

בהצלחה 🙂