איך לבחור מוניטורים אולפניים?

הקמת אולפן הביתי הוא חלק מהנה ומרגש במיוחד, חשוב לעשות שיעורי בית כמו שצריך  כדי להבטיח שנקבל את המוניטורים האולפניים הטובים ביותר עבורנו. 

מוניטורים אולפניים

מה זה מוניטורים אולפניים?

מוניטור אולפני הוא רמקול שמטרתו העיקרית להוציא את הסאונד בצורה ניטרלית (Flat) וחלקה ככל האפשר כך שנקבל תמונה ברורה ומקורית ביותר, בלי תוספות וריגושים למיניהם.
להבדיל מרמקולים ביתיים שלרוב "צובעים" את הצליל והם מספקים למאזין תחושה נעימה ומלאה יותר עם טונות של תדרים נמוכים בעיקר במוזיקה אלקטרונית.

קיים מגוון סוגי מוניטורים אולפניים כגון: אקטיבים, פאסיבים ואולי שמעתם גם על מוניטורים מסוג Near Field ,Mid Field ועוד כל מיני שמות מוזרים ואין לך צורך להיכנס לשם, בטח לא אם אתה בתחילת הדרך.

 להשתמש ברמקולים למחשב כמוניטורים באולפן הביתי?

רמקולים Vs מוניטורים אולפניים

עדיף להשתמש במוניטורים אולפניים לצורך הקלטה, מיקס ומאסטרינג. אם נשתמש ברמקולים של מחשב, אנחנו עלולים לפספס פרטים חשובים בצליל שעלולים להוביל למיקס לא מאוזן ופחות איכותי.

אם ברשותך תקציב מוגבל אתה יכול להתחיל ליצור מוזיקה עם רמקולים של מחשב ובשלב מאוחר יותר להתקדם למוניטורים אולפניים איכותיים. אך קח בחשבון שרמקולים למחשב בהחלט אינם מדוייקים ולא נאמנים למקור, אם אתה רוצה להיות בטוח שאתה שומע פגמים בצליל ואת כל הפרטים המדוייקים, תחסוך ותקנה מוניטורים ורצוי שיהיו כמה שיותר איכותיים.

איך לבחור מוניטורים אולפניים?

הרמקולים באולפן צריכים לספק את הסאונד המדויק ביותר והבלתי "צבעוני" של המוזיקה. בין אם אתה מקליט, עורך סאונד מקצועי, ממקסס או יוצר בתחילת הדרך, ככל שהרמקול ישקף את הצליל בצורה נאמנה יותר ככה תוכל להבין מה מתרחש בצליל ואיפה דרוש טיפול. הטיפ הכי טוב שאני יכול לתת הוא ללכת פיזית לאחת החנויות שמחזיקות בתצוגה מוניטורים אולפניים ופשוט לשמוע מוזיקה שאתה כבר מכיר.

 

כמה עולה מוניטורים אולפניים?

 

מחיר של מוניטור אולפני בודד יכול לנוע בין 500 שקלים ויכול לעבור את ה 10,000 ליחידה. ברור שככל שתשקיע יותר תקבל מוניטור עם סאונד טוב יותר. ועדין, אם זו הפעם הראשונה שאתם רוכשים מוניטורים לאולפן הביתי אני לא ממליץ להוציא סכומים גבוהים וזה מהנחה שאתם חדשים בתחום עם אוזניים לא מספיק חדות ומיומנות. זה אומר שבכל מקרה לא תנצלו את מה שהרמקול מוציא, מה שכן אם יש לכם תקציב שמאפשר לכם, עופו על זה בכל הכוח :).

*אם אתם כבר משקיעים על מוניטורים איכותיים בתקציב גבוה אל תשכחו לרכוש כרטיס קול איכותי שישדרג את הביצועים של המוניטור.

גודל הרמקול וסביבה אקוסטית

רוב המוניטורים מגיעים בגדלים של בין 5-8 אינץ. ההבדלים העיקריים הם שהקטנים יתקשו להוציא תדרים נמוכים ביחס לגדולים.

*חשוב מאוד לבחור את גודל המוניטור בהתאם לגודל החדר ולא להתפטות ולקנות את הרמקול הכי גדול כי הוא נשמע חזק ומגניב. 

* סביבה אקוסטית מטופלת היטב תדאג לכך שתשמע את הסאונד בצורה ברורה ונאמנה למקור בדיוק כמו שצריך לשמוע. 

 

תקציב מוניטורים אולפניים:

 

זול: 

KRK Rokit 5

Kali Audio LP-6

Yamaha HS5

 

בינוני:

Adam A5x

Focal Alpha 65

 

יקר:

Dynaudio BM5A MK II

PMC Result 6.5

*כמובן שיש גם מוניטורים שעוברים את ה-10K לזוג אבל את הקטגוריה הזאת נשאיר למקצוענים.

————————————————————————————————-

יש עוד המון חברות פופולריות בשוק כמו Genelec ועוד רבים אחרים טובים.. 

איך למקם את המוניטורים בצורה נכונה?

למיקום המוניטורים חשיבות גדולה, השקיעו בשולחן איכותי חזק ויציב ושלא ישמיע לכם רעשים. נסו למקם את המוניטורים כמו בתמונה שהטוויטר יהיה בגובה האוזניים ובמרחק שווה (משולש שווה צלעות).
לא חסרים סטנדים שמחזיקים את המוניטורים, אם אתם כבר משקיעים בסטנד השקיעו בסטנדים איכותיים שלא מרעישים ומתפרקים אחרי יומיים.

מיקום מוניטורים משולש שווה צלעות 

 
 

סיכום:

 
בחירת מוניטורים האולפניים הוא תהליך כיפי ומרגש במיוחד. אני בעצמי זוכר את היום בו קניתי את המוניטורים הראשונים שלי, ההתרגשות הייתה בשיא. שורה התחתונה, תחקרו טוב לפני שאתם קונים, תעשו השוואת מחירים והכי חשוב- תנו לאוזניים שלכם להחליט עבורכם.
בהצלחה 🙂