BPM
בי פי אם הוא מושג מעולם הסאונד שמלווה כל מפיק, זמר או אדם שמתעסק במוזיקה. אז מה זה BPM ומה החשיבות שלו ביצירת מוזיקה?
מה זה BPM?
בי פי אמ הוא מושג מעולם המוזיקה שמציין "פעימות לדקה "או Beats Per Minute, משמע מספר הפעימות בדקה אחת. לדוגמא, קצב שנקבע כ- 60 BPM פירושו שקצב נשמע בדיוק פעם בשנייה. קצב 120 BPM יהיה מהיר פי שניים, עם שתי פעימות לכל שניה.
איך מודדים BPM?
קיים מכשיר שיכול לייצר פעימה שנשמעת ונמדדת. מכשיר זה נקרא המטרונום הידוע. מטרונום שינה את עולם המוסיקה על ידי מתן סיוע בקפידה על קצב קפדני ושיפור ביצועי העיתוי של מוזיקאים. זה הפך לכלי שימושי למוזיקאים שמאפשר להלחין מוזיקה סביבו וקיים בכל תוכנת עבודה דיגיטלית DAW.
מחשבון ביפיאמ לאלו שרוצים לחשב במדויק 🙂
טמפו וז'אנר מוזיקלי.
לכל סגנון מוזיקלי הקצב הייחודי שלו. הסגנון של קטע מוסיקה נקבע על ידי מספר גורמים, סוגי הצלילים, הדפוסים הרגילים וגם כמובן הקצב. טמפו ייחודי הוא מה שיוצר את ההבדלים בין הז'אנרים השונים. טמפו שלא נכתב לפי הדפוסים שאנו רגילים יכול להשפיע על הפקת המוסיקה ועל תהליך יצירת הקצב. לדוגמה, זה ישמע לנו מוזר אם נשמע טראק פסיי-טראנס שנכתב על 100 BPM.
ז'אנרים מוזיקליים והבי פי אם האופייני לז'אנרים אלה:
עולם המוזיקה האלקטרונית מכיל ז'אנרים רבים של תת קבוצות, החל מהיפ הופ, אמביינט ועד דאבסטאפ ורבים אחרים. הקצב הייחודי של כל סגנון הוא אחד המאפיינים שיוצרים את ההבדלים בין הז'אנרים השונים.
דוגמה לז'אנרים אלקטרוניים נפוצים והמהירות האופיינית שלהם:
היפ הופ 85–100 .
טכנו 120–128 .
מיינסטרים 126-130.
פסיי-טראנס 135-148 .
דראמ אנד בייס 155-180.
כמובן שהבי פי אמ יכול להשתנות ולחרוג ממה ש"נהוג" לציין, אך רצוי להצמד למסלול זה ובנושא הבא נסביר למה..
BPM לפי סגנון מוזיקלי.
שמירה על קו מסויים לא רק עוזר לקהל להתחבר לסוג מסוים של מוזיקה, אלא גם יכולה לעזור לדיגיי לנגן ולהתאים סטים ומעברים בזמן מסיבה או הופעה בלייב.
גישה זו יכולה להיות קו מנחה שימושי, אך בהחלט אינה כלל. אם במוזיקה אלקטרונית רצועת טראנס נשמעת בצורה הטובה ביותר ב -140 BPM, סביר מאוד להניח שהיא צריכה להיות סביב המהירות הזאת.