אקולייזר – EQ
אחד המכשירים השכיחים ביותר בשלב ההפקה המיקס והמאסטרינג הוא האקולייזר. מה עושה ה-EQ, איך מכוונים אותו ומה הם כל הכפתורים שמוצגים לנו? איזה סוג עדיף פרמטרי או גרפי? אנלוגי או דיגיטלי? כל מה שרצית לדעת על אקולייזר בשורות הבאות..
מה זה אקולייזר?
בהגדרה הבסיסית ביותר – אקולייזר הוא מכשיר שמשפיע ומשנה תדרים. בין אם אנלוגי ובין אם דיגיטלי, משתמשים ב- EQ כדי להתאים או לעצב ערוצים שונים בשיר כדי להשיג תוצאה סופית שמושכת את המאזין. את האקולייזר אנחנו עשויים למצוא במגוון מכשירים אלקטרוניים כמו: רכבים, מערכות סטריאו, מגברים ואפילו בטלפונים הניידים שלנו. האקולייזר נחשב למכשיר נפוץ ביותר בקרב מפיקים, יוצרים ואנשי סאונד.
סוגים שונים של אקולייזרים
עם השנים והתפתחות הטכנולוגיה חברות גדולות וותיקות מזה שנים מוכרות פלאגינים וסוגי אקולייזרים אנלוגיים ודיגיטליים. אחד המכשירים הדיגיטליים הנפוצים ביותר שקיימים הוא – Pro Q3 של חברת Fab Filter. הפרו Q3 נחשב ל"טבעי" וכזה שלא מעניק צבע מיוחד לסאונד. לעומת זאת, בצד השני של הסקאלה, קיימים סוגי אקולייזרים שמעניקים חום והרמוניות לצליל ואיתם נוכל "לצבוע" את הסאונד ולספק ייחודיות בדיוק כמו אצל האמנים הגדולים שאנחנו אוהבים.
EQ דיגיטלי או אנלוגי?
אקולייזר דיגיטלי הוא הבחירה הטובה ביותר כדי ליצור שקיפות ודיוק במיקס שלנו. מרבית האקוולייזרים הדיגיטליים נועדו פשוט לשמש כ"מסננים" ולא מוסיפים שום צבע מיוחד לסאונד, הם נחשבים לטבעיים ובעיקר מהווים כפתרון לבעיות וניקוי ערוצים פגומים. לעומת זאת, EQ אנלוגי הם אקולייזרים דיגיטליים שנועדו לחקות את החומרה האנלוגית. הם מושלמים לצבע, חום והוספת אופי.
EQ Graphic
עשוי להיות מוכר ממכשירי סטריאו או מגברים ישנים והוא נראה כך:
היתרון באיקיו גרפי שהוא מהיר וקל להסיר איתו תדרים לא רצויים (בהנחה שאתם שולטים ומיומנים בשמיעת תדרים). יחד עם זאת, הם פחות מדוייקים. אני באופן אישי פחות משתמש באיקיו גרפי, האפשרויות מצומצמות והוא פחות נפוץ כיום. למרות זאת, יש מכשירים כמו לדוגמה ה-api 560 שמעניקים צבע מיוחד לצליל ובהחלט יכול להוסיף בקטעים מסויימים.
parametric EQ
האיקיו הפרמטרי נראה כך:
או כך:
האיקיו הפרמטרי נחשב לנפוץ מאוד והרבה מפיקים אוהבים ומשתמשים בסוג זה. הוא נחשב לנוח ופשוט, ואפשר לראות בצורה ויזואלית את התדרים, כנראה שבסופו של דבר גם אתה תשתמש בו הכי הרבה בגגל הנוחות והדיוק. השם פרמטרי נובע מכך שתהיה לך היכולת לשנות באופן ספציפי מספר פרמטרים שונים.
אלו הם 2 סוגי אקולייזרים הנפוצים ביותר כיום. כמובן שיש סוגים נוספים כמו: Tube EQ , Dynamic EQ , BAX EQ ומצבים כמו: Linear Phase, Minimum Phase ואפשרויות מתקדמות בביצוע מיקס ומאסטרינג.
איך לכוון אקולייזר?
כדי להפוך למקצוען אמיתי, ראשית נצטרך להבין איך האיקיו עובד, מה אנחנו שומעים ואיפה בדיוק דרוש טיפול. כתבתי מדריך על יסודות הסאונד לאלו שרוצים להעמיק ולקבל ידע תיאורטי.
שימוש נכון באקולייזר ובכלל עם מעבדי סאונד שונים מצריך מיומנות גבוהה, ככל שנחדד את חוש השמיעה ונכיר את ספקטרום התדרים טוב יותר, נבין בדיוק אילו תדרים צריכים טיפול.
סרטון נחמד שמראה איך להשתמש ב-Pro – Q3 האקולייזר הנפוץ ביותר כיום והוא בהחלט מיועד למתחילים ומתקדמים כאחד.
לסיכום:
קיימים סוגים רבים של EQ, כל אחד עם חוזק וחולשה, צבע ואופי. בחירת אקולייזר בצורה נכונה היא עניין של זיהוי צרכים והתאמה.
האקולייזר הוא מכשיר מדהים ואחד האהובים עליי מכל מעבדי הסאונד השונים. כדי לעצב סאונד כמו מקצוענים נצטרך להכיר את הכפתורים השונים, להבין מה אנחנו שומעים ולזהות איזה תדר צריך שינוי.
לאלו שרוצים להתמקצע בעיצוב סאונד אני מעביר שיעורים פרטיים שיאפשרו לך שליטה מלאה באקולייזר ובמעבדי סאונד שונים כדי לדייק את המיקס ולהגיע לתוצאה הרצויה.